Farmakologisk heroin som medisin

December 2nd, 2008 | Categories: diacetylmorfin (heroin) | Tags: , , ,
louis2

Foto: Sigurd Fandango Kapperud

Jeg har hatt glede av å lese Silje Bekengs velskrevne artikkel om heroin-behandling i Zürich. Velg pdf-dokument (1 Mb) med nydelig layout fra ERLIK Oslo eller som web-side. Overfører man sveitsiske tall til norske forhold, kan Heroin Assistert Rehabilitering være aktuelt for 600-1000 brukere som har forsøkt all annen behandling. Det forutsetter at man får på plass akutt behandling med erstatningsmedisin innen 6 timer for hele pasientgruppen.

Er det etisk problematisk og medisinsk risikabelt å kreve at pasienter skal ha “mislykkes” i annen behandling for at de skal få vedlikeholdsbehandling med diacetyl-morfin (heroin)? De første to ukene etter et institusjonsopphold er overdose-dødeligheten høyest for denne pasientgruppen. Kan man kreve at pasienten går gjennom 4-5 slike overganger med høy risiko for å dø før de får behandling som fungerer for dem?

“Heroin som legemiddel” reiser andre spørsmål. Burde man ha farmakologisk heroin på sprøyterom for å kunne dosere riktig, og at pasienten får et medikament i stedet for illegale opioider av ukjent opprinnelse og kvalitet? Det ville være uforsvarlig om lege eller helsepersonell injiserer illegale opioder i pasienten. Det blir ikke mer forsvarlig om pasienten selv injiserer illegale opioider mens helsepersonell overvåker, synes jeg. Valgene fordrer ettertanke når sprøyterom balanserer mellom skadereduksjon og ny-rekruttering.

Joe

 1. Joe SE
  December 6th, 2008 at 04:48
  Reply | Quote | #1

  Artikkelen gir et sammensatt og nyansert bilde av de store linjer og hverdag ved et behandlingssenter for Opioid Maintenance Treatment (OMT) med diacetymorfin. Jeg skulle gjerne visst mer om evt. konvertering fra sprøytebruk til morfin tabletter når det skjer på frivillig basis. Noen som har erfaring?

 2. memo
  March 4th, 2009 at 12:14
  Reply | Quote | #2

  Hei Joe,

  Du spør om konvertering til Morfin tabletter fra sprøytebruk (Heroin) på frivillig basis.
  Når du skriver Morfin tabletter, går jeg ut i fra at du mener Dolcontin.

  Om man skal begynne rett på Dolc. fra Heroin frivillig, er det ingenting som tilsier at man vil få abstinenser, utenom dosen.
  Dosen vil da være viktig, ift at man rett og slett får nok.

  Å gi en som bruker 1 gram med Heroin om dagen 100mg med Dolc er tull, man må være realistisk.

  Ellers virker også Dolcontin om man skulle gå på det fra Metadon. Det er det ikke så mange ting som gjør, om man da ikke tar meget store doser.

  Jeg er fryktelig lei meg for at Dolcontin ikke er et medikament som kan brukes av LAR pasienter.

  Etter å ha gått på Metadon i mange år, er det fryktelig mange som begynner å merke bivirkninger. I form av dårligere hukommelse, lite energi og mye mye mer.
  Jeg husker starten, prøveprosjektet. Den gang var man “redd” for ikke å få nok, i dag vil man ha så lite som mulig.

  Det ville vært så mye sunnere for en kropp og brukt Dolcontin på daglig basis fremfor Metadon.
  Jeg har forsøkt å trappe med av Metadon og har ikke klart det. På 45mg møtte jeg veggen med feber, kramper, mm.
  Dolcontin har jeg kommet av. Det samme med alle andre opiater jeg har brukt.

  Det er sikkert ikke umulig å finne en lege som kan hjelpe med Dolcontin, men hva om han mister foreskrivningen? for ikke å nevne hva det koster å gå på en fast dose med Dolcontin. En del tusen pr mnd.
  Og hva om man tar en pause fra Metadon for å gå på Dolcontin gitt av lege. Hva vil skje om han, for eks, mister foreskrivningsrett på A og B prep?
  Er man da nødt til å begynne på 0 i LAR systemet? Med tanke på henteordning, urinprøver, osv…

  Men for å gjøre et langt innlegg kort, er det ingen problemer å konvertere til Dolcontin fra sprøytebruk. Ei heller fra Metadon.

  JA til flere medisinske preparater innen LAR.

  Jeg håper du fikk svar på det du lurte på.

 3. Tim
  October 16th, 2009 at 14:52
  Reply | Quote | #3

  Jeg vil bare støtte memos svar Joe, de fleste som selvedisinerer seg på Dolcontin tar de oralt.
  Og som memo påpeker..det holder ikke med 100 mg pr dag, hvis man går rett fra 1-2 gr. heroin pr dag..Under min nedtrapping(som du vet Joe) brukte jeg dolcontin..oppstartsdosen var 300 mg. ..alle som MÅ bruke Dolcontin som selvmedisinering, vil ikke miste 1/3 del av tabeletten..den er til å ta Oralt og det er da den commer til sin rett..Det vet jeg også er en gjengs mening på plata.
  Dolcontin er et glimmrende medisinsk preparat i en overgangsfase!
  Som Memo: ja til flere og mer individuell behanlig.

 4. M. PortchLars
  November 6th, 2009 at 10:37
  Reply | Quote | #4

  Metadonen FJERNER faktisk “sprøytekicket” som mange,inkludert meg,er/var hekta på.”hekta på nåla” Men metadonen ødelegger meg.Går på 6tte året nå,å føler meg aldri 110% å “klar for å erobre verden” Den følelsen er bare et fjernt minne:-(

 5. DinkySør
  October 17th, 2013 at 00:08
  Reply | Quote | #5

  Jeg og min samboer,flyttet til Sørlandet for og kutte ut dop(H),gått på metadon en liten stund,men er liv-redd for og gå av den direkte. Sist jeg gikk ned fra 0 mg metadon,ble jeg så sinnsyk syk/dårlig som Heroin aldrig har gjort heroin sjuka ganger 40!!! måtte over på dolkiser etter 4 dager! ellers tror jeg jeg hadde strykt med,! Ja til flere medesiner i L.A.R helvete,og ja til diacetylmorfin(heroin) til de sykeste opiat avhengie i vårt land! Bort med Moraliseringen som er så sterk her i NORGE! Aust-agder